2009-05-15 12:17:12• hírek • Tóth Klarissz

Szelén, mint a szervezet alappillére

A szelén nem más, mint egy nemesfém elem, aminek élettani hatásait mindössze néhány évtizede tanulmányozzák. Pedig a szelénpótlás szükségességével érdemes többet foglalkozni.

1817-ben fedezték fel, nevét pedig a Hold görög istennőjéről, Szelénéről kapta. Értékes mikroelem és antioxidáns egyben, ami hozzájárul az oxidáció kártékony hatásainak csökkentéséhez, ezáltal pedig lassítja az öregedési folyamatot is. Az oxigénnel és E-vitaminnal együttesen az élet alappillérét képezik. Kísérletek bizonyítják, hogy a szelén az E-vitaminnal közösen erőteljesebb hatást fejti ki.

Az élő szervezetnek szükséges szelén biztosítása azért lényeges, mivel fogyasztásával megannyi betegség kialakulását akadályozhatjuk meg. Kutatások eredményeiből kiderült, hogy térségünkben a talaj szeléntartalma meglehetősen alacsony, ebből kifolyólag a növények sem tartalmaznak megfelelő mennyiséget, ezért az emberi szervezetbe is jóval kevesebb jut belőle. Néhány évtizedes kutatómunka során bebizonyosodott, hogy a szelénhiány hozzájárul egyes daganatos megbetegedések kialakulásához.

Szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez kisebb mennyiségben szükségünk van szelére. Ajánlott napi szelénbevitel 150-200 mikrogramm közötti érték, ennél nagyobb menyiségben nem ajánlott fogyasztani, mivel mérgező hatású lehet. Szervezetünk működését oly módon is segíti, hogy gátolja a különböző daganatkeltő anyagok negatív hatását, közrejátszik a szövetek rugalmasságának megőrzésében, egyensúlyban tartja az immunrendszer és a pajzsmirigy működését, megakadályozza a fejbőr korpásodását, nem utolsó sorban veseelégtelenség esetén is kifejti gyógyító hatását.

Terhes kismamáknak, valamint a változó korban lévő nőknek és férfiaknak jobban kell figyelniük a napi szelénbevitelre. Férfiak esetében, a szelénbevitelnek valamivel nagyobb jelentősége van, mint nőknél. Az adropauza ideje alatt meggátolja a rossz közérzet kialakulását, másodsorban a nemzőképességet is javítja, mivel a férfiak szervezetében fellehető szelén nagyobb mennyisége a herékben található. Egy ejakuláció alkalmával az ondóval szelén is távozik.

Szervezetünk szelénszükségletét táplálékkiegészítő formájában is pótolhatjuk, de kiegyensúlyozott táplálkozás esetén, „természetes élelmiszerek", búzakorpa, búzacsíra, fokhagyma, hagyma, brokkoli, tonhal, paradicsom stb. formájában is magunkhoz vehetjük. Immunrendszerünket és ellenállóképességünket úgy fokozhatjuk a leginkább, ha ezen tápanyagokat naponta beiktatjuk étrendünkbe.


Szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez kisebb mennyiségben szükségünk van szelére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: